Moj internet dnevnik
Sport i ja
Anketa
Smatraš li triatlon....


Anketa
Koliko dnevno provedeš baveći se nekim sportom?
Brojač posjeta
146755
TagCloud
<script type="text/javascript"><!-- google_ad_client = "ca-pub-5542689510430681"; /* 1 */ google_ad_slot = "8025267090"; google_ad_width = 160; google_ad_height = 600; //--> </script> <script type="text/javascript" src="http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js"> </script>
Nema zapisa.
Blog
ponedjeljak, studeni 12, 2007

Amino kiseline su osnovni blokovi od kojih se sastoje proteini. Naša potreba za proteinima u stvari je potreba za amino kiselinama. One sadrže dušik, po zastupljenosti četvrti elemenat u tijelu.
Sve amino kiseline u našem organizmu su iz skupine alfa, što znači da imaju dušik na prvom (alfa) ugljikovom atomu u molekuli. Dušikov atom ima na sebe prikvačen vodikov atom čime tvori amino grupu. Odatle termin "amino" u nazivu. Uz nju, amino kiseline sadrže i karboksilnu grupu, poput masnih kiselina. Karboksilna grupa je osnova karboksilne kiseline i iz te je činjenice preuzeto "kiseline" u nazivu. Karboksilna grupa je također prikvačena na alfa (prvi) ugljikov atom. Sastoji se od atoma ugljika, dva atoma kisika i atoma vodika.
Amino i karboksilna grupa prikvačene na alfa ugljikov atom daju molekuli asimetričnost koja zakreće polariziranu svjetlost. Naše tijelo može iskoristiti samo amino kiseline koje zakreću svjetlost u lijevo - left. Takve ćete amino kiseline prepoznati po dodanom slovu L ispred njihova imena. (Uz izuzetak taurina, GABA i glicina koji nisu ni "L" ni "D" tip i fenilalanina koji može iskoristiti u "L" i "D" formi)
Alfa amino kiselina ima mnogo, ali samo ih je 20 pronađeno u humanim proteinima. Neki proteini čine strukturalne forme u organizmu, dok su drugi enzimi. Iako je svih dvadeset amino kiselina neophodno za život, samo ih je devet prehrambeno esencijalno. Preostalih jedanaest organizam može sam kreirati iz esencijalnih devet. Esencijalne amino kiseline su histidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan i valin.
Iako je histidin ubrajan u esencijalne amino kiseline samo za doječad, novija istraživanja pokazuju da bi mogao biti esencialan i za odrasle. Arginin, ornitin, cistein, cistin, taurin i tirozin dio su neesencijalnih kiselina, no kod nekih osoba, zbog bolesti ili probavnih disfunkcija, također mogu biti esencijalne. Nedovoljno uzimanje esencijanih amino kiselina povećava tjelesnu potrebu za neesencijalnim kiselinama. I jedne i druge - esencijalne i neesencijalne, u tijelu će tvoriti hormone, enzime, neurotransmitere, antitijela i transportere nutrijenata.

Evo opisa funkcija nekih najznačajnijih:

L-Arginin: esencijalna za mišićni metabolizam. Pravi je prijevoznik pri spremanju i iskorištavanju dušika. Važna je komponenta za izgradnju i regeneraciju tkiva. U visokoj se koncentraciji nalazi u koži i vezivnom tkivu, te pomaže odstranjivanju amonijaka kao dijela ciklusa uree.

           
BCAA: (amino kiseline razgranatog lanca, L-leucin, L-izoleucin, L-valin) Mišićno je tkivo uvelike satkano od BCAA koje koristi za proizvodnju energije i sintezu proteina. Uključene su također u metabolizam neurotransmitera, kemijske procese u mozgu koji utječu na raspoloženje i mentalne funkcije.

 
L-Karnitin: karnitin je u suštini dipeptid - amino kiselina sastavljena od druge dvije esencijalne amino kiseline, metionina i lizina. L-Karnitin je važan za metabolizam masti, naročito u srcu i mišićnim stanicama. Neophodan je pri transportu dugih lanaca masnih kiselina u stanične mitohondrije gdje kiseline oksidiraju i sagorijevaju stvarajući energiju.

 L-Cistein: je amino sa sumporom i antioksidativnim svojstvima. Važan je za sintezu keratina, proteina koji se nalazi u koži, kosi i noktima. Ima važnu ulogu u metabolizmu energije i sintezi masnih kiselina.

 L-glutaminska kiselina: Je najzastupljenija amino u pšenici. Involvirana je u metabolizam šećera i masti. Ima važnu ulogu za funkcioniranje mozga, sintezu DNA, glutationa i ostalih amino kiselina. Pomaže odstranjenju amonijaka iz tijela.

 L-Glutamin: Najvažniji izvor energije za mozak i cijelo tijelo. Ima ga u cerebralnom korteksu i drugim dijelovima mozga. Koncentracija glutamina u krvi je tri do četiri puta veća od svih ostalih amino kiselina. Tijelo ga mijenja u glutaminsku kiselinu. Dokazano je da ima iznimnu ulogu za pravilan rad imunološkog sustava.

 L-Glutation: Prirodni nosioc sumpora, peptid sastavljen od tri amino kiseline: glutaminske, cisteina i glicina. Djeluje kao antioksidant i detoksikant, a sudjeluje u transportu amino kiselina preko staničnih membrana.

 Glicin: Prirodni je antacid i zaslađivač koji sudjeluje u sitezi DNA, fosfolipida i kolagena. Pomaže skladištenju glukoze za energiju putem povećanja mogućnosti skladištenja glikogena.

 L-Histidin: Iako i djeca i odrasli mogu sintetizirati nešto malo histidina u tijelu, većina ulazi u organizam prehranom. Satkan je od histidina, a stanice ga otpuštaju pri imunološkoj reakcij. Značajan je za rast i regeneraciju tkiva.

 L-Lizin: Važan je za rast, regeneraciju tkiva i proizvodnju hormona, enzima i antitijela. Posljednja istraživanja usredotočena su na moguću važnu ulogu u borbi protiv virusa herpesa*. Ima ga u velikoj mjeri u mišićnom tkivu.

 L-metionin: Još jedna amino kiselina sa sumporom i antioksidativnim svojstvima. Važan je za zdrave nokte i kožu, sintezu taurina, L-cisteina, lecitina, bile, L-karnitina i endorfina.

 L-Ornitin: Kombiniran s L-argininom djeluje na hormon rasta. Neophodan je za funkcije jetre i imunološkog sustava.

 DLPA (D,L-fenilalanin): DLPA je kombinacija prirodne forme fenilalanina (L forma) i njegove zrcalne slike (D forma). DL-fenilalanin izgleda posjeduje jedinstvenu ulogu blokatora nekih enzima središnjeg živčanog sustava koji su uobičajeno zaduženi za raspad prirodnih, morfiju sličnih, hormona zvanih endorfini i enkefalini.

 Taurin: jednostavan sumporni spoj i jedna od najzastupljenijih amino kiselina u tijelu. Ima različite uloge za normalno funkcioniranje mozga, srca, žuči, očiju i krvožilnog sustava. U osnovi, njegova je funkcija u omogućavanju prolaska iona natrija, kalija i magnezija kroz stanične membrane stabilizacijom staničnog elekticiteta. Za male bebe taurin je esencijalan, budući da ga ne mogu samostalno sintetizirati.

 L-Treonin: važan za razvoj i stabilnu funkciju tiroidne žlijezde i imunološkog sustava. U kombinaciji s L-aspatičkom kiselinom i L-metioninom pomaže funkciju jetre.

 L-Tirozin: sastavni je dio proteinskih amino šećera i amino lipida, koji pak imaju višestruke funkcije. Važan je za mozak budući da je prekursor za neurotransmitere - dopamin, norepinefrin i epinefrin. Važan je dio nekih peptida, kao što su enkefalini koji služe protiv bolova u mozgu. Prekursor je hormonima poput tiroida i katekolestrgena (spojeva koji su ujedno estrogeni i katekoalamini) i najvažnijeg za pigmentaciju - melanina.
upiti @ 13:48 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.